Zicht

Bijziendheid of Myopie, wat is dat eigenlijk?

Bijziendheid of Myopie, wat is dat eigenlijk?

Heb je het moeilijk om in de verte de dingen nog scherp te zien maar lukt het nabij om te lezen nog wel best, dan ben je waarschijnlijk bijziend of myoop en heb dus myopie of bijziendheid. Je merkt dat als kind bijvoorbeeld wanneer je het bord in de klas niet meer goed ziet en liefst vooraan zit. 

 

Wat is bijziendheid of myopie?

Een bijziend oog zou je te lang kunnen noemen. Het brandpunt van de inkomende lichtstralen uit de verte zou normaal op het netvlies moeten vallen maar bij een bijziend oog lukt dat niet en valt alles er voor waardoor je dus wazig gaat zien. Hoe dichterbij het voorwerp dat je wil scherp stellen hoe verder het brandpunt valt en zo komt het dat veel bijzienden nabij eigenlijk nog best wel goed zien en dus wel hun boek kunnen lezen in de klas maar het bord niet zien. 

 

Wat zijn de symptomen van bijziendheid?

Het meest voor de hand liggende symptoom is natuurlijk objecten veraf wazig zien. Bijziende kinderen willen graag vooraan zitten in de klas en lezen liever dan voetballen bijvoorbeeld. 

 

Oorzaken bijziendheid

  • Erfelijkheid: Kinderen van bijziende ouders hebben meer kans ook bijziend te zijn. Als dat al van bij de geboorte zo is moet dat sterk opgevolgd worden in de hoop een heel zware afwijking te kunnen vermijden.
  • Juveniele myopie of bijziendheid: Kinderen worden soms bijziend ergens tussen hun 5e en 16e levensjaren. De oorzaak is de groei van het oog uiteraard waardoor het te lang wordt. Dit kan uiteraard gewoon toeval zijn maar veel wordt toegeschreven aan nabij kijken als kind en te weinig buiten spelen.
  • Vroeggeboorte of prematuren: We zien meer bijzienden bij kinderen die te vroeg geboren zijn

 

Kan je bijziendheid vermijden?

Het is ondertussen duidelijk dat kinderen die bijziendheid ontwikkelen vanaf hun vijfde levensjaar ongeveer minder snel bijziend worden wanneer ze veel buiten spelen en minder op beeldschermen actief zijn. Het een brengt uiteraard het andere mee; een kind dat bijziend wordt ziet minder goed ver en leest nog makkelijk en gaat daardoor sneller naar een scherm of een boek grijpen. Veel studies bevestigen dat buiten spelen héél belangrijk is voor het zicht van het kind en dat beeldschermen, tablets en smartphones de enorme opmars van bijziendheid in de hele wereld sterk bevorderen.

 

Behandeling bijziendheid?

  • Bril of contactlenzen: Bijziendheid kan je natuurlijk oplossen door bril of contactlenzen te dragen waardoor de fout in het oog wordt gecompenseerd. De glazen in je bril of je contactlenzen zijn dan negatief (er staat een min-teken voor).
  • Myopie-management: Bijziendheid kan je niet echt behandelen, maar er zijn meer en meer mogelijkheden waarmee je myopie gaat “managen” en dus als het ware gaat tegenhouden erger te worden. Myopiemanagement is een relatief nieuwe tak in de sector maar zeker de moeite waard om te overwegen wanneer je kind op jonge leeftijd bijziend wordt. 
  • Chirurgie: Met laser of zelfs met implantlenzen kan de bijziendheid weggewerkt worden. Hiervoor wordt meestal gewacht tot het oog volgroeid is. Vraag hier zeker voldoende info over bij je arts of opticien.

 

Is bijziendheid of myopie gevaarlijk?

Op zich gaat het gewoon om de lengte van het oog, maar door deze veranderende vorm gaan ook op andere plaatsen in het oog problemen kunnen ontstaan die in extreme vorm zelfs tot blindheid kunnen leiden. Laat dus zeker je ogen regelmatig checken. Je opticien en je oogarts geven aan hoe regelmatig ze je verwachten voor een test en zullen je advies geven.

 

Vind een oogarts in je buurt

Zie je wazig in de verte? Ga dan langs bij een oogarts om de gezondheid van je ogen te laten checken. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving. 

Vind een opticien in je buurt

Heb je een voorschrift voor je eerste bril of contactlenzen of moet je huidige bril of contactlenzen aangepast worden? Neem dan contact op met een opticien in je buurt. Bij belgoptic hebben we ze allemaal mooi samengebracht. Gewoon je postcode of gemeente ingeven en je krijgt een overzicht van de opticiens in jouw regio.

Lees verder ook: