Tips

Waarom krijg je hoofdpijn van een nieuwe bril?

Waarom krijg je hoofdpijn van een nieuwe bril?

 

Je hebt eindelijk je nieuwe bril opgehaald, en hoewel je nu scherper ziet dan ooit, merk je dat je hoofdpijn begint te krijgen. Dit is een veelvoorkomend probleem bij mensen die een nieuwe bril dragen. Maar waarom gebeurt dit? Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn door een nieuwe bril en wat je eraan kunt doen.

 

1. Aanpassing van je ogen

Je ogen en vooral je hersenen zijn gewend geraakt aan hoe je oude bril (of je ogen zonder bril) je zicht corrigeerde. Een nieuwe bril kan een andere sterkte of glasontwerp hebben, waardoor je ogen en hersenen opnieuw moeten leren hoe ze de visuele informatie moeten verwerken. Dit kan leiden tot inspanning van de oogspieren en uiteindelijk tot hoofdpijn. Dit fenomeen wordt vaak "adaptatieperiode" genoemd. Gelukkig went je lichaam meestal binnen een paar dagen tot een paar weken aan de nieuwe bril.

 

2. Verschillende Sterkte

Als de sterkte van je nieuwe bril aanzienlijk anders is dan die van je oude, kan dit een grote schok zijn voor je visuele systeem. Dit geldt vooral als je overstapt naar een sterkere correctie. Je hersenen moeten harder werken om zich aan te passen aan de nieuwe sterkte, wat kan leiden tot vermoeide ogen en hoofdpijn.

 

3. Verkeerde Pupilafstand (PD)

De pupilafstand is de afstand tussen het midden van je pupillen. Als de glazen van je nieuwe bril niet correct zijn uitgelijnd met je pupillen, kan dit leiden tot problemen met het scherpstellen van je ogen. Dit veroorzaakt inspanning van de ogen en kan ook leiden tot hoofdpijn. Het is essentieel dat je opticien deze afstand nauwkeurig meet om dit probleem te voorkomen.

 

4. Verkeerde montuur-positie

Hoe de bril op je gezicht zit, kan ook invloed hebben op hoe je ogen het zicht verwerken. Als het montuur te hoog of te laag zit, of als het niet goed op je neus en oren rust, kan dit ervoor zorgen dat je ogen zich moeten inspannen om correct door de glazen te kijken. Dit kan eveneens hoofdpijn veroorzaken.

 

5. Nieuwe Multifocale of Bifocale glazen

Als je bent overgestapt op multifocale of bifocale glazen, moet je ogen leren schakelen tussen de verschillende sterktes binnen de lens. Dit kan in het begin verwarrend zijn, hoofdpijn veroorzaken en zelfs evenwichtsproblemen, terwijl je hersenen proberen te wennen aan de nieuwe visuele input. Het vergt enige tijd om deze nieuwe manier van zien onder de knie te krijgen.

 

6. Verkeerd Voorschrift

In zeldzame gevallen kan het voorschrift voor je bril niet correct zijn, of kan er een fout zijn gemaakt bij de productie van de glazen. Dit kan leiden tot onscherp zicht en hoofdpijn. Als je na een paar weken nog steeds last hebt van hoofdpijn, is het verstandig om terug te gaan naar je opticien voor een controle.

 

Wat kun je doen?

  • Geef het tijd: Je ogen en hersenen hebben tijd nodig om aan de nieuwe bril te wennen. Probeer de bril regelmatig te dragen, maar neem pauzes als de hoofdpijn te hevig wordt.
  • Laat je bril controleren: Als de hoofdpijn na een week of twee niet verdwijnt, ga dan terug naar je opticien om te controleren of de bril correct is afgesteld en of de sterkte klopt.
  • Pas je gewoonten aan: In de eerste dagen kun je proberen je ogen wat vaker te laten rusten door af en toe naar iets in de verte te kijken of je ogen te sluiten.

 

Een nieuwe bril zou je leven moeten verbeteren, niet je hoofdpijn verergeren. Met wat geduld en mogelijke aanpassingen kan dit probleem meestal worden opgelost, zodat je kunt genieten van je verbeterde zicht zonder vervelende bijwerkingen.

Je dichtstbijzijnde opticien of oogarts vind je hier.