Ogen

Welke kleur krijgen de ogen van onze baby?

Welke kleur krijgen de ogen van onze baby?

Vele ouders in spe zijn er benieuwd naar. Welke kleur ogen is dominant en zal dus worden doorgegeven aan onze baby. 

De kleur van de ogen wordt door erfelijkheid bepaald en wordt dus inderdaad bepaald door het genetisch materiaal van de ouders. Vroeger werd gedacht dat je de kleur van de ogen van je baby kan voorspellen aan de hand van de combinatie van de kleur van de ogen van de ouders maar dat blijkt allemaal wat ingewikkelder te zijn. Er zijn zeer veel punten in het genetisch materiaal die mee de kleur van de ogen bepalen. Het basisidee is dat meer pigment dominant is ten opzichte van weinig pigment, maar aangezien dat pigment op verschillend plaatsen op het gen kan worden doorgegeven is het onmogelijk met 100% zekerheid te voorspellen. Eigenlijk kan je bijna stellen dat alles mogelijk is en dat je het dus nooit zal weten op voorhand. De kleur van het oog wordt bepaald door pigment in de iris. Weinig pigment (melanine) maakt een blauw oog en veel pigment maakt het oog bruiner.

 

Hebben alle baby’s blauwe ogen bij geboorte?

Veel blanke baby’s worden geboren met blauwe ogen die dan later verkleuren naar hun definitieve kleur. Meestal duurt dat maximaal drie jaar en dan blijft de kleur stabiel. De kleur van het oog kan daarna nog wel donkerder of bruiner worden, waarschijnlijk onder invloed van zonlicht. 

 

Kleuren:

  • bruine ogen zijn ogen met heel veel pigment. Heel donker bruine ogen lijken soms zelfs zwart, maar dat bestaat uiteraard niet. Meestal hebben deze mensen ook meer tot veel pigment in de huid en donkerder haar.
  • Hazel: dit is een combinatie van kleuren met bruin waardoor het oog soms wat groener of geler lijkt maar wel nog hoofdzakelijk licht bruin lijkt. 
  • Amber in ogen is eerder uitzonderlijk. Dit komt door een specifiek extra pigment dat meer in groene en paarse schijn voorkomt. 
  • Groene en grijze ogen bevatten weinig melanine pigment en worden gelinkt aan lichtere haarkleur en huid. 
  • Blauwe en lichtgrijze ogen hebben nog minder melanine dan groen. Naar schatting meer dan 2% van de wereldbevolking heeft blauwe ogen. Door het lage percentage aan melanine worden lange golflengten niet weerkaatst en enkel de kortere die een blauwe kleur creëren.

 

In België wordt geschat dat bijna 60% van de mensen nog een lichtere oogkleur hebben zoals groen, lichtgrijs of blauw. Hoe noordelijker je gaat hoe meer kans op lichte (en dus blauwe) ogen. Hoe zuidelijker, hoe donkerder de gemiddelde oogkleur is. Ook Schotland heeft extreem veel lichte ogen wat dan weer gelinkt kan worden aan de veel voorkomende hoogblonde haarkleur.

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog?

Neem dan misschien contact op met een opticien of oogarts in je buurt.

 

Lees ook: