Het merendeel van de mensen heeft bruine ogen. Toch worden blauwe of groene ogen beschouwd als een schoonheidsideaal. Sommige mensen veranderen daarom graag hun oogkleur. In deze blog beschrijft Belgoptic de verschillende mogelijkheden.
Bruin, blauw, groen, hazelnoot, amber en geel. Wat de kleur van je ogen ook is, ze wordt bepaald door de pigmentatie van de iris. Heb je een bruin oog? Wel, dan is je iris bruin.
De kleur van de iris is bovendien erfelijk. Zo spelen maar liefst vijftien verschillende genen een rol in de overerving van de oogkleur. Ook zijn bepaalde kleuren dominant.
Contactlenzen zijn een populaire methode om de kleur van je ogen te manipuleren, omdat het geen permanente ingreep is. Je hebt twee soorten kleurlenzen, namelijk dekkende en versterkende kleurlenzen.
Met dekkende kleurlenzen kan jij je oogkleur volledig veranderen, ongeacht de natuurlijke kleur. Versterkende kleurlenzen zijn daarentegen niet geschikt voor donkere ogen. Ze verhogen alleen de intensiteit van lichte oogkleuren, zonder de kleur daadwerkelijk te veranderen.
Let op: laat eerst een lenscontrole bij een opticien uitvoeren. Er zijn namelijk lenzen van verschillende materialen, diameters, pasvormen, vloeistof- en watergehaltes. Niet alle lenzen zijn geschikt voor je ogen. Met goed advies voorkom je negatieve complicaties.
Om de oogkleur permanent te veranderen, laten sommige mensen een irisimplant plaatsen. Oogartsen raden deze ingreep echter af. Zo treedt er mogelijk hoornvliesdecompensatie op, wat het oog troebel maakt en kan leiden tot blindheid.
Verder kan de ingreep een verhoogde oogdruk veroorzaken. Hierdoor sterft de oogzenuw af en wordt de kans op staar groter. Omdat er minder licht het oog binnentreedt, ontstaan er mogelijk zelfs netvliesproblemen.
Enkele jaren geleden kwam de Amerikaanse bioloog Gregg Homer op de proppen met een lasertechniek om van je bruine kijkers blauwe ogen te maken. Zij die het bruine laagje van hun iris willen laten verwijderen, hebben met één lasersessie genoeg. Na enkele weken is de blauwe kleur zichtbaar.
Volgens Homer is de techniek compleet veilig, maar toch zijn oogexperten kritisch. Volgens Diensthoofd oogheelkunde van het UZ Gent Bart Leroy kan de lasertherapie op termijn zelfs tot blindheid leiden.
Ook natuurlijke factoren beïnvloeden mogelijk de kleur van je ogen. Denk maar aan voedsel, de blootstelling aan de zon, ziekten en leeftijd. Zo geeft een gevarieerd eetpatroon meer glans aan je ogen en verbetert het je zicht.
Ben je van plan je oogkleur te veranderen? Raadpleeg steeds een opticien of oogarts. Zelfs het dragen van kleurlenzen gaat gepaard met risico’s. Onderneem dus geen stappen zonder professioneel advies.
Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts of opticien in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen of opticiens in je buurt.