Ogen

Mouches volantes: draadjes of zwarte vlekken zien

Mouches volantes: draadjes of zwarte vlekken zien

Zie je met één of beiden ogen draadjes of zwarte vlekken? Dat is vervelend, maar meestal kan het geen kwaad. Deze vlekjes heten mouches volantes. Of in het Nederlands: glasvochtvertroebeling. Hier lees je meer over de oorzaken en behandelingen.

 

Wat zijn mouches volantes?

Mouches volantes kan je vrij vertalen als ‘vliegende vliegjes’. In het Nederlands staat deze vervelende aandoening bekend onder de naam glasvochtvertroebeling. Het zijn zwarte, zwevende draadjes, puntjes of vlekjes. Je ziet ze vooral bij een heldere achtergrond.

De vlekjes of draadjes draaien mee met de richting waar je naar kijkt, waardoor je ze continue ziet. Mouches volantes lijken ‘in je oog’ te zitten. En dat klopt ook.

In je oogbol zit namelijk glasvocht, dat bestaat uit een geleiachtige structuur. In het glasvocht kunnen er klontjes ontstaan, die door een bepaalde lichtinval op het netvlies worden afgebeeld. En dat zijn dus de zwevende draadjes of vlekjes die je waarneemt.

 

Mogelijke oorzaken

  • Leeftijd

Bij het ouder worden verliest het glasvocht aan kwaliteit. De geleiachtige structuur verandert en callogeen wordt afgebroken, waardoor er collageenrestjes kunnen ontstaan. Deze klontjes zweven vaak rond in het glasvocht, met glasvochtvertroebeling als gevolg.

  • Glasvochtcollaps

Het glasvocht krimpt ook naarmate je ouder wordt. Daardoor ontstaat er mogelijk glasvochtloslating, wat betekent dat het glasvocht loskomt van het netvlies. Gevolg? Mouches volantes die je gezichtsveld verstoren.

  • Andere oorzaken

Ben je een diabetespatiënt? Dan kan het gebeuren dat er bloed in het glasvocht van je ogen terechtkomt. Zo zie je mogelijk plots mouches volantes. Ook kan glasvochtvertroebeling het gevolg zijn van een trauma of een oogontsteking, ook wel uveïtis genoemd.

 

Mouches volantes behandeling

Meestal kunnen mouches volantes geen kwaad en verhinderen ze je zicht niet al te erg, waardoor mensen kiezen om ermee te leven.

Toch hoor je naar een oogarts te stappen als de vlekjes of draadjes plots talrijker worden. Ook als de mouches volantes niet meer mee met de richting van je ogen bewegen, je lichtflitsen ziet of een deel van je zicht zwart wordt. Deze symptomen wijzen mogelijk op een netvliesscheurtje of netvliesloslating.

 

Vind een oogarts in je buurt

Vind je de mouches volantes hinderlijk en wil je ze kwijt? Ga dan langs bij een oogarts. Hij adviseert je mogelijk om een laserbehandeling of een operatie te ondergaan.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.

 

Lees ook: