Ogen

Lui oog of amblyopie

Amblyopie is een verminderd of wazig zicht in één oog. Al ken je de aandoening wellicht beter als ‘lui oog’. In deze blog hebben we het over de mogelijke oorzaken en behandelingen van amblyopie.

Wat is een lui oog of amblyopie?

Een lui oog is een beperking van het zicht aan één oog, omdat het zich gedurende de kinderjaren niet goed heeft kunnen ontwikkelen. Op jonge leeftijd ontvingen de hersenen namelijk systematisch minder goede signalen van dat oog.

Hierdoor verwierpen de hersenen de ‘slechte’ beelden van het afwijkende oog. Als gevolg konden de zenuwbanen van dat oog niet ten volle groeien. In sommige zeldzame gevallen komt de aandoening ook dubbelzijdig – aan beide ogen – voor.

Oorzaken lui oog

Strabisme of scheelzien

De hersenen negeren de beelden van het afwijkende oog. Zo willen ze voorkomen dat het kind dubbelziet. Na verloop van tijd verleert het oog het zien, waardoor het lui wordt. Strabisme is de meest frequente oorzaak van amblyopie.

Sterkteafwijkingen tussen beide ogen

Hier heeft het ene oog een minder goede sterkte dan het andere, ook wel een asymmetrische refractieafwijking genoemd. De hersenen schakelen de minder scherpe beelden van het afwijkende oog uit.

Oogziekte of beschadiging

Een eenzijdige oogziekte? Of een beschadiging aan één oog door een ongelukje? Deze oorzaken zorgen er mogelijk voor dat het afwijkende oog geen scherpe beelden meer ontvangt en doorstuurt. Ook hier negeren de hersenen de beelden van dat oog.

Behandeling lui oog

Een lui oog ontstaat voor het zevende levensjaar en kan dus enkel voor die leeftijd worden behandeld. Je gaat daarom best met je kind op tijd naar de oogarts voor een grondig, preventief onderzoek.

Het afplakken van het goede oog is de meest bekende behandeling van amblyopie. Dankzij deze methode hebben de hersenen geen andere keuze dan de beelden van het afwijkende oog te gebruiken. Hierdoor wordt de verbinding tussen het mindere oog en de hersenen weer geoptimaliseerd.

Het volstaat meestal om enkele uren per dag het goede oog af te dekken. En dat voor een periode van weken tot maanden. Hoe groter het verschil in zicht tussen beide ogen, hoe meer uren per dag je het goede oog dient af te plakken.

Let wel op: al is het zicht van beide ogen gelijk, je mag niet te snel stoppen met de behandeling. Tot het achtste of tiende levensjaar kan een genezen lui oog weer achteruitgaan. Daarom is het nodig dat het kind alsnog een uurtje per dag de pleister draagt. Ook al valt het lui oog niet meer op.

Is de behandeling met de pleister niet succesvol? Dan bieden pupilverwijdende druppels mogelijk een oplossing. Deze druppels verwijden de pupil van het goede oog, waardoor het minder scherp ziet van dichtbij. Zo wordt het kind gedwongen om het afwijkende oog te gebruiken.

Vind een oogarts in je buurt

Vermoed je dat je kind amblyopie heeft? Zoek dan zo spoedig mogelijk een oogarts op. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.