Een vraag die elke winter terugkeert: kunnen ogen bevriezen? Kan een striemende, koude wind je ogen beschadigen? Wat met je ogen als je op een skipiste bij -20 tegen de wind in skiet? We kunnen je meteen geruststellen: de kans dat je ogen bevriezen is uiterst klein tot zelfs onbestaand!
Denk maar aan de Inuit of Eskimo’s, een volk dat leeft in extreem koude omstandigheden. Ze kleden zich zeer warm en beschermen hun hele lichaam, maar hun ogen zijn dikwijls onbedekt. Waarom draag jij dan een bril, skibril of skimasker? Vooral om de sneeuw uit je ogen te houden én om scherper te zien door de contrastfilters in die skibrillen.
Je ogen krijgen bloed via dezelfde aders die ook de hersenen van zuurstofrijk bloed voorzien. Je lichaam geeft je ogen sowieso voorrang. Dit warme bloed houdt het oog warm. Daarbij komt nog eens dat je ogen diep weggeborgen in je schedel liggen, veilig in de oogkas en omringd door spieren, bloed en vet.
In heel extreme situaties kan je ooglid inderdaad bevriezingsverschijnselen vertonen, maar dan heb je waarschijnlijk tegelijk ook last van algemene onderkoelingsverschijnselen. Want in normale omstandigheden verhinderen de warmte van je lichaam en doorbloeding van het oog dat je oogleden vastvriezen. Bij onderkoeling ondersteunt het lichaam geleidelijk aan enkel nog de vitale organen en daar horen de ogen gelukkig ook bij. Als na een zeer ernstige onderkoeling gezichtsverlies wordt vastgesteld, is de cornea (het hoornvlies of de oogbalhuid) meestal beschadigd.