Health

Kijken naar een eclips, hoe doe je dat veilig?

Kijken naar een eclips, hoe doe je dat veilig?

Hoe kijk je veilig naar een gedeeltelijke of volledige zonsverduistering? Het kijken naar een zonsverduistering, of die nu volledig is of maar gedeeltelijk, is heel schadelijk voor de ogen. We zochten eens uit hoe je dat dan best doet.

 

Bij elke zonsverduistering krijgen we de zelfde vragen binnen; 

  • Hoe kan ik veilig naar de zonsverduistering kijken?
  • Wat als ik geen eclips-bril heb?
  • Mag ik naar de eclips kijken door een cd of een cd-rom?
  • Mag ik naar een eclips kijken door een fotonegatief?
  • Kan ik naar de eclips kijken door een snoep-verpakking, zo’n donkere snoepjeswikkel?

 

Eigenlijk is het heel makkelijk! Je mag NOOIT zonder bescherming naar de zon kijken, ook niet met een zonnebril. Je kan de zon enkel bekijken met een goede filter zoals in een eclipsbril. Heb je die niet, dan zijn er alternatieven die we hieronder bespreken.

 

Gevaar bij kijken naar eclips?

Naar de zon kijken met het blote oog zorgt instant voor beschadiging van het netvlies. In sommige gevallen herstelt zich dat maar heel regelmatig heeft dit dramatische gevolgen. Het gevaarlijke is dat je het eerst niet merkt want het netvlies geeft geen pijnreactie. Je merkt het eigenlijk pas later en soms zelfs bijna niet als het maar aan één oog is, maar de schade kan gedeeltelijke blindheid veroorzaken. Alleen bij een gehele zonsverduistering zou je in principe naar de verduisterde zon kunnen kijken, maar het gevaar is dan dat je weer net iets te laat wegkijkt wanneer die terug verschijnt, dus ook dan raadt men aan voorzichtig te zijn en wordt het eigenlijk afgeraden.

 

Hoe kijk ik dan naar een eclips?

  • Eclips-bril: Eigenlijk is er maar één echt goede mannier om als leek naar een eclips te kijken en dat is met een eclips-bril. Dit zijn meestal kartonnen brilletjes met een heel donkere filter waar je niet kan doorkijken. Deze eclips-brillen hebben niet alleen een filter voor het zichtbare licht, maar ook voor de schadelijke stralingen. 
  • Solarscope of zonprojector: dit is een toestel dat je bij Urania kan bestellen. Het projecteert de zon met een diameter van 10cm op een scherm.
  • Camera obscura: Dit is een heel eenvoudig doe-het-zelf idee. Neem een kartonnen doos en maak in één van de zijdes een klein gaatje. De zon schijnt hier door en laat een reflectie na op de andere zijde langs binnen waar je dan heel goed de eclips kan op waarnemen. Opgepast! Er is altijd wel een slimmerik die door dat gaatje naar de zon wil kijken…
  • Projectie door een telescoop of verrekijker: Je laat de inval van het licht door een kijker projecteren op een vaste ondergrond en kijkt daar naar de eclips. Opgepast! Dat kan heel warm worden en dus je kijker beschadigen.

 

Waarmee kijk ik best niet naar een eclips? Zijn er alternatieven voor een eclips-brilletje?

Elke keer duiken de verhalen op van materialen waarmee je een eclips-bril zou kunnen vervangen.

Laat ons dit heel makkelijk maken; doe het gewoon niet!

Veel gehoorde alternatieven die telkens weer opduiken en die geen van allen voldoende beschermen:

  • Lasbril: dit lijkt misschien nog wel een oplossing, maar een lasbril is gemaakt voor kunstmatig (las-)licht en het is niet zeker dat ook andere schadelijke zonnestralen worden gefilterd. Beter niet dus.
  • CD of CD-rom
  • Fotonegatieven
  • Snoepjeswikkel (donkere snoepverpakking)
  • Zonnebril

 

Bron: Deze info haalden we van Urania en www.eclipsen.be

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen dan kan je hier terecht voor een opticien of een oogarts.

 

Lees verder ook: