Meer dan één miljoen kinderen in ontwikkelingslanden zijn getroffen door een vermijdbare vorm van blindheid. Aangeboren of traumatische cataract, glaucoom of onbehandelde ooginfecties zijn de belangrijkste oorzaken van kinderblindheid. Met kwalitatieve oogzorg, betere preventie, goede hygiëne en voeding zouden deze kinderen niet blind zijn.
In Sub-Sahara-Afrika zijn de drempels naar gezondheidszorg groot. Armoede is een belangrijke factor. Mensen zijn bang voor de financiële kost van de behandeling zelf. Bovendien spelen ook de bijhorende uitgaven mee, zoals transport. De Afrikaanse landen waar Licht voor de Wereld actief is, zoals Congo of Tanzania, kampen bovendien op vlak van gezondheidszorg met een tekort aan nationale investeringen en een ongelijke spreiding van de diensten over het land. De preventieprogramma’s zijn ontoereikend en er is een gebrek aan gespecialiseerd personeel, aangepaste infrastructuur, geneesmiddelen en uitrusting. Zo is er bijvoorbeeld in Congo maar één oogarts per 740.000 inwoners. Ter vergelijking: in België is die verhouding 1 per 10.000 mensen.
Ten slotte spelen ook angst en bijgeloof een belangrijke rol. Blindheid wordt in deze landen vaak nog aanzien als een straf van God. De familie en gemeenschap verstoten en verwaarlozen vaak kinderen met een visuele beperking.
Kinderblindheid aanpakken is levensbelangrijk. Blind zijn in een arm land biedt weinig kansen en in veel gevallen geen hoop voor de toekomst. Een blind kind blijft volledig afhankelijk én dat in een samenleving waar iedereen zijn steentje moet bijdragen om te overleven. Zonder hulp blijven deze kinderen hun hele leven lang een last voor de familie en de gemeenschap.
Daarom is de strijd tegen vermijdbare kinderblindheid een prioriteit voor Licht voor de Wereld. De organisatie maakt oogzorg toegankelijk voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Ze werkt samen met lokale partners en steunt oogziekenhuizen in Congo, Rwanda en Tanzania. Daar behoeden plaatselijke oogartsen jaarlijks zo’n 3.000 kinderen voor blindheid.
Een van deze kinderen is de kleine Alvin uit Tanzania. Het jongetje ziet niets meer met zijn linkeroog na een ongeluk tijdens het spelen. Gelukkig vindt Alvins mama de weg naar één van de oogziekenhuizen die Licht voor de Wereld steunt. Een plaatselijke oogarts herstelt zijn zicht met een cataractoperatie. Vandaag wandelt en speelt het jongetje opnieuw zonder problemen.
Opticiens willen het zicht van hun klanten optimaliseren en beschermen. Ze geven hen de beste zorg voor een goede gezondheid van de ogen. Via het label‘Opticien voor de Wereld’ doen verschillende opticiens nu hetzelfde voor duizenden kinderen in Afrika. Licht voor de Wereld reikt het label uit aan solidaire optiekzaken. Zij leveren niet enkel financiële steun aan de ngo maar informeren ook hun klanten over de grote ongelijkheid op het vlak van oogzorg.
Interesse om zelf ‘Opticien voor de Wereld’ te worden?
Contacteer Britt De Paepe via
britt.de.paepe@lightfortheworld.be
of op 02/412 08 01
Heb je zelf vragen over je ogen of je gezondheid dan kan je via deze link je dichtst bijzijnde opticien of oogarts zoeken!
Lees verder ook blogs over: