Health

Sneeuwblindheid: oorzaken en tips

Ga je bergbeklimmen of op wintersport? Zet dan best een skibril op tijdens het skiën, snowboarden of klimmen. Sneeuw reflecteert namelijk het licht van de zon, wat schadelijk kan zijn voor je ogen. En dan krijg je mogelijk te kampen met sneeuwblindheid. Lees er in deze blog alles over.

Wat is sneeuwblindheid?

In hooggebergtes krijgen je ogen heel wat ultravioletlicht te verwerken door de reflectie van het zonlicht op de sneeuw. Het hoornvlies – het doorzichtige laagje op de oogbol – kan zo mogelijk geïrriteerd of zelfs beschadigd geraken.

Sneeuwblindheid is dus een fotochemische ontstekingsreactie van het hoornvlies op het té heldere licht. Ook kan de aandoening verwijzen naar de bevriezing of uitdroging van het hoornvliesoppervlak.

Bovendien staat sneeuwblindheid ook gekend als ‘lasogen’. Dezelfde klachten treden namelijk op bij een overdadige blootstelling aan de uv-stralen van het laslicht.

Symptomen sneeuwblindheid

De eerste symptomen zijn zo’n zes tot twaalf uur na de blootstelling aan het overmatige ultravioletlicht merkbaar. En hierbij geldt: hoe langer je ogen werden blootgesteld, hoe ernstiger de symptomen optreden.

De ogen zien er meestal rood en gezwollen uit, wat te wijten is aan de vaten in je ogen die zich verwijden. Sneeuwblindheid kan ook gepaard gaan met ernstige pijn in je ogen. Het lijkt alsof er zand in zit. De huid rond je ogen kan eveneens droog aanvoelen.

Verder ben je gevoelig voor licht, zie je mogelijk halo’s en kan je gezichtsscherpte verminderd zijn. Daarbovenop merk je mogelijk kleurveranderingen en kan je hoofdpijn ervaren.

Behandelingen sneeuwblindheid

Doorgaans geneest het hoornvlies vanzelf na twee tot drie dagen. Blijvende schade is eerder uitzonderlijk. Er zijn daarentegen wel middeltjes tegen de pijn beschikbaar.

Denk bijvoorbeeld maar aan pijnstillende oogdruppels, bepaalde oogzalf of paracetamol. Om je ogen wat rust te geven en wrijven te voorkomen, kan je bovendien een natte doek over je ogen leggen. Ook rauwe aardappelschijfjes op je ogen verhelpen mogelijk het branderige gevoel.

Vind een oogarts in je buurt

Vermoed je dat je sneeuwblind bent? En blijven de klachten aanslepen? Zoek dan zo spoedig mogelijk een oogarts op. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.

Vind een opticien in je buurt

Voorkomen is beter dan genezen, dus ga je best nog snel naar een goede opticien in je buurt voor een kwaliteits-skibril.

Lees verder ook nog voor de aankoop van een zonnebril: