Een hangend ooglid is een vervelend probleem. Niet alleen doet het afbreuk aan je uiterlijk, maar het belemmert mogelijk ook je zicht. In deze blog bespreken we de oorzaken, natuurlijke oefeningen en een ooglidcorrectie.
Ptosis is de wetenschappelijke naam voor een orgaan of weefsel dat verzakt of afhangt, in dit geval één of beide bovenste oogleden. Er ontstaat een laagstand wanneer de levatorspier – die het ooglid omhoogtrekt – niet goed functioneert.
Door de laagstand is een deel van de iris bedekt. Ook is er minder oogwit zichtbaar. Het oog lijkt hierdoor ‘kleiner’. Mogelijk wordt het zicht zelfs belemmerd.
In de embryonale fase ontstaat er bij het ongeboren kind een ontwikkelingsstoornis aan de levatorspier. Het hangend ooglid is daarom al vanaf de geboorte aanwezig. Deze aandoening staat bekend onder de term aangeboren of congenitale ptosis.
Hangende oogleden komen vaak voor bij oudere mensen. Ouderdomsptosis of seniele ptosis is te wijten aan de veroudering van de pees van de levatorspier. De spier zelf functioneert dus probleemloos, maar de pees is verzwakt. Dat is een probleem, want ze verbindt de levatorspier met het ooglid.
We spreken van myogene ptosis wanneer de levatorspier is aangetast door een spierziekte. Denk maar aan Chronische Progressieve Externe Ophthalmoplegie (CPEO), Myasthenia Gravis (MG) of Dystrophia Myotonica.
Een cerebrale oorzaak – zoals een hersenbloeding, herseninfarct of tumor – kan mogelijk zorgen voor een verlamming van de derde hersenzenuw. Deze zenuw verzorgt de werking van de levatorspier.
Bij extreme vermoeidheid kan één ooglid tijdelijk lager hangen dan het andere. Meestal duurt het niet langer dan een dag. Zo volstaat een goede nachtrust meestal om het probleem te verhelpen.
Ook het langdurig dragen van (harde) contactlenzen, ernstige oogontstekingen of ongevallen kunnen aan de oorzaak liggen van ptosis. Vooral wanneer er sprake is van zwelling van het weefsel.
Wanneer de verzakking minimaal is – minder dan 2 millimeter – verhelpen of verminderen natuurlijke oefeningen mogelijk het probleem. Ze kunnen de levatorspier namelijk versterken.
Herhaal onderstaande oefeningen dagelijks of tussendoor. Doe iedere oefening vijf tot zeven keer. De mogelijkheid bestaat dat je na enkele weken resultaat ziet.
Hangt het ooglid verder af dan 2 millimeter? Dan is er een ooglidcorrectie nodig. Zo’n ingreep duurt doorgaans 1 tot 1,5 uur en gebeurt onder plaatselijke of volledige verdoving.
Een chirurg zet bij een ooglidcorrectie de levatorspier weer op de juiste plaats. Zo maakt hij een kleine snee in het bovenooglid en zet hij de spier vast. Bij bepaalde gevallen kort hij de spier ook in.
Heb je last van een hangend ooglid? Ga dan langs bij een oogarts. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.