Contactlenzen dragen is nog steeds veilig!
Drie van 's werelds meest gepubliceerde onderzoekers op het gebied van ooggezondheid, reageren op onjuiste informatie die circuleert over contactlenzen en brillen.
- Contactlenzen dragen is nog steeds veilig. Ondanks broodje-aap-verhalen en foute informatie die de afgelopen week(weken) zijn ontstaan, blijft het dragen van contactlenzen een veilige en zeer effectieve vorm van oogcorrectie voor miljoenen mensen wereldwijd.
- Goed handen wassen blijft essentieel. Bij het hanteren van contactlenzen of brillen is het zorgvuldig en grondig wassen van de handen met water en zeep, gevolgd door het drogen van de handen met ongebruikt keukenpapier, van het grootste belang. Voor dragers van contactlenzen moet dit gebeuren vóór het inzetten én het uitnemen.
- Contactlenzen desinfecteren. Daglens-dragers moeten hun wegwerplenzen elke avond weggooien! Maandlenzen en/of weeklenzen moeten regelmatig gedesinfecteerd worden volgens de instructies van de fabrikant en de contactlensspecialist. Bij twijfel, lees de bijsluiter van het product of contacteer je specialist!
- Desinfecteer je bril. Sommige virussen zoals COVID-19 kunnen uren tot dagen op harde oppervlakken achterblijven, die kunnen worden overgedragen op de vingers en het gezicht van brildragers. Het grootste risico lopen de presbyopen (mensen ouder dan 40 jaar). Veel presbyopen hebben een leesbril die ze meerdere keren per dag op en af zetten. Net deze leeftijdsgroep behoort tot de meer kwetsbare bevolking voor het ontwikkelen van COVID-19, in vergelijking met dragers van contactlenzen, die over het algemeen jonger zijn.
GEEN CONTACTLENZEN DRAGEN ALS JE ZIEK BENT!
Het wordt zoals steeds bij griep en ook bij de meeste andere ziekten afgeraden om contactlenzen te dragen. Volg heel strict de richtlijnen van je artsen!
Het is niet bewezen dat een bril bescherming biedt.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een bril of bril bescherming biedt tegen COVID-19 of andere virale transmissies.
Een recent artikel vestigt vooral de aandacht op de manier waarop het wassen van de handen de ontwikkeling van contactlensgerelateerde microbiële keratitis en cornea-inflammatoire gebeurtenissen kan beïnvloeden.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt heel sterk aan dat mensen hun handen vaak schoonmaken om het risico op het oplopen van het virus te verminderen.
We herhalen hier nog eens de dwingende raad van het WHO:
- Was uw handen vaak gedurende ten minste 20 seconden met water en zeep, vooral nadat u op een openbare plaats bent geweest, of na het snuiten van uw neus, hoesten of niezen.
- Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel dat ten minste 60% alcohol bevat. Bedek alle oppervlakken van je handen en wrijf ze tegen elkaar totdat ze droog aanvoelen.
- Raak uw ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
- Gebruik goedgekeurde persoonlijke veiligheidsbrillen (medische maskers, bril of gelaatsschermen) in bepaalde instellingen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten
De specialisten waar deze tekst van ontleent werd:
Lyndon Jones, director of the Centre for Ocular Research & Education (CORE) at the University of Waterloo (Canada); Philip Morgan, director of Eurolens Research at The University of Manchester (United Kingdom); and Jason Nichols, Associate Vice President Research and Professor at the University of Alabama at Birmingham School of Optometry (United States) and editor in chief of Contact Lens Spectrum are advising eye care professionals and consumers to heed sound, evidence-based practices.
Het originele artikel vind je hier.
Heb je na het lezen van deze tekst nog vragen voor je contactlensspecialist? Je vind de dichtstbijzijnde opticien of oogarts hier!
Lees zeker ook volgende blogs: