Health

Sport voor blinden en slechtzienden

Sport is gezond en goed om contacten te leggen. En nee hoor, je hoeft niet stil te zitten als je een visuele handicap hebt. Zo zijn er genoeg sporten voor blinden en slechtzienden. Of hulpmiddelen om gewone sporten te kunnen beoefenen.

Joggen, sneeuwsport, gevechtsport, zwemmen, atletiek, enzovoort. Mits enkele aanpassingen en hulpmiddelen zijn tal van reguliere sporten mogelijk voor personen met een visuele handicap.

Zo herken je blinde of slechtziende sporters vaak aan een sportvestje, armbanden of badmutsen met drie zwarte bollen op een gele ondergrond. De (eventuele) begeleider draagt een geel hesje met een zwart uitroepteken.

Ook zijn er heel wat sporten die speciaal zijn afgestemd op blinden of slechtzienden. Hieronder lichten we er enkelen toe.

Goalbal

De populairste sport bij slechtzienden en blinden? Dat is ongetwijfeld goalbal. Hier staan twee teams van drie personen tegenover elkaar op een zaalveld van 18 op 9 meter. Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren door een bal van 1,25 kilogram in elkaars goal te laten rollen. Verdedigen kan door voor de bal te gaan liggen.

De bal bevat belletjes, waardoor de spelers hem makkelijk kunnen lokaliseren. Op de veldlijnen zijn dan weer touwen geplakt, waardoor ze voelbaar zijn. Goalbal is bovendien een paralympische sport.

Torbal

Het speelveld van torbal is iets kleiner dan dat van goalbal. Ook de bal is lichter. Het doel van het spel blijft daarentegen hetzelfde: drie spelers moeten zoveel mogelijk een rinkelbal in de goal van de tegenstander laten belanden.

De bal moet telkens onder drie koorden met belletjes rollen die over het veld zijn gespannen. En dat zonder de belletjes te raken. Torbal is geen paralympische sport, maar wordt wel vaak in België beoefend. Iedere speler moet een zwarte skibril dragen, waardoor ook niet-slechtzienden mee kunnen spelen.

Showdown

Showdown lijkt een beetje op tafeltennis. Het gebeurt namelijk op een gelijkaardige tafel, alleen zijn er twee goals en opstaande randen voorzien. Je hoort geblinddoekt met een batje een rinkelend balletje in de goal van je tegenstander te spelen. De sport komt oorspronkelijk uit Canada.

Tandemfietsen

De wedstrijdsport tandemfietsen kan je zowel binnen als buiten doen. Vooraan neemt een piloot plaats, die niet blind of slechtziend is. Hij stuurt de fiets de goede richting uit. Een visueel gehandicapt persoon neemt achteraan plaats. Beide renners moeten goed samenwerken en trappen.

Schietsporten

Een elektronische richtkijker maakt schietsporten mogelijk voor blinden en slechtzienden. Als de schutter op de roos mikt, hoort hij door een koptelefoon een fluittoon. Naarmate hij dichter op de roos mikt, verhoogt de toon. Concentratie en een gecontroleerde ademhaling zijn cruciaal.

Vind een oogarts in je buurt

Ben je slechtziend en wil je blijven sporten? Ben je niet zeker of het verantwoord is? Een oogarts staat jou graag bij met professioneel advies. Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts in je buurt.

Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen in de nabije omgeving.