Door je contactlenzen in te houden met je ogen gesloten gaat de zuurstoftoevoer naar je cornea (voorste deel van je ogen) bijna helemaal wegvallen. Zonder contactlenzen merk je dat al. Elke morgen moeten je ogen even wakker worden omdat ze wat zuurstof tekort kwamen gedurende de nacht. Je cornea is dan wat gezwollen en de traanfilm is niet helemaal in balans. Hierdoor heb je wat tijd nodig om terug scherp te zien en voelen je ogen ’s morgens soms wat geïrriteerd. Ook wat prut in je ooghoeken is normaal hierdoor.
Als je nu ook nog eens contactlenzen gaat inhouden ’s nachts wordt dat nog eens allemaal versterkt. De cornea gaat nog meer opzwellen, je traanfilm nog meer uit balans en hierdoor verzwak je de natuurlijke weerstand van het oog. Een oogontsteking krijgt hierdoor veel meer kans om uit te breken met alle gevolgen van dien.
Wat als ik in slaap val met mijn contactlenzen nog in?
Uiteraard ga je van dat ene dutje je ogen niet in gevaar brengen, maar het risico is in ieder geval al hoger.
Zorg er gewoon voor dat je alle voorschriften van de fabrikant van je contactlenzen en je onderhoudsproducten volgt of die van je contactlensspecialist indien die er van afwijken.
Als je om één of andere reden toch graag je contactlenzen inhoudt in bepaalde omstandigheden bespreek je dat best met je contactlensspecialist. We denken hierbij aan beroepen waarbij je van dienst bent en onmiddellijk scherp moet kunnen zien wanneer je gewekt wordt zoals in hospitalen, bij de brandweer of bij de politie. Vraag je contactlensspecialist naar de juiste contactlenzen en hij/zij zal dan uitgebreid gaan testen. Je zal regelmatiger op controle moeten en bij twijfel zal je een andere oplossing moeten zoeken.
Deze blog werd gerealiseerd met de medewerking van Acuvue contactlenzen.
Lees verder ook volgende blogs: