Contactlenzen

Je ziet (plots) minder goed met je contactlenzen! Wat kan er mis zijn?

Als je contactlenzen draagt wil je vooral dat ze lekker zitten, dat je ze niet voelt, en liefst de hele dag. Natuurlijk is je zicht er goed mee, daar dienen ze toch ook voor, niet? Maar als je zicht plots niet meer goed is, wat dan?

Hieronder …. tips die je op weg kunnen helpen.

1. Net nieuwe lenzen en het zicht is merkelijk minder dan met je vorige paar.

Kijk dan alle parameters na van de nieuwe lens en vergelijk die met de vorige.

  • Hebben ze de zelfde correctie? 
    Het lijkt een voor de hand liggende vraag, maar je zou niet de eerste zijn die zonder het te beseffen contactlenzen met de verkeerde sterkte op heeft. Kijkt bijvoorbeeld na of er + of - voor het getal staat, dat op zich is al een veel voorkomende fout. Als je astigmatische ogen hebt dan hebben je ogen verschillende correcties nodig in verschillende asrichtingen. Bij dergelijke Torische lenzen (Toric) voor Astigmatisme (For Astigmatism) moeten beide correcties juist zijn uiteraard. Heb je normaal nooit torische lenzen en je kreeg die nu wel is dat uiteraard ook een mogelijke reden voor je minder goed zicht. Je vindt de correctie op de doosjes achter de markering RX of Dioptrie of D of Dpt of Sph. Bij Torische lenzen (Toric) voor Astigmatisme (For Astigmatism) kijk je ook naast Sph ook naar het getal achter Cyl.
     
  • Hebben je lenzen de juiste kromming?
    Lenzen met een verschillende kromming kunnen anders reageren op het oog, meer bewegen of juist vaster gaan zitten. Sommige merken hebben verschillende krommingen waardoor een vergissing mogelijk is. Je vindt de kromming van je lenzen op het doosje achter de markering BCR (Base curve radius) of BC (Base curve) of Radius
     
  • Hebben je lenzen de juiste diameter?
    Inderdaad, ook de diameter is belangrijk voor de passing van je lenzen en kan dus je zicht beïnvloeden. Een grotere diameter heeft de neiging vaster te zitten en een kleinere losser. Weinig merken hebben in een zelfde type lenzen verschillende diameters, maar kijk het voor alle veiligheid toch maar na. Je vindt de diameter van je lenzen achter markeringen als Dia. of Diam.
     
  • Heb je de juiste asrichting gekregen?
    Bij Torische contactlenzen (Toric) voor Astigmatisme (For Astigmatism) zijn niet alleen de beide sterktes belangrijk (Sph en Cyl) maar ook de asrichting van deze lenzen. Als die as fout zit zie je al snel een heel stuk minder scherp. De asrichting wordt aangeduid met markeringen als A of Ax of Axe en komt meestal achter de noteringen Sph en Cyl. en kunnen getallen zijn tussen 0° en 180°.
     
  • Heb je wel de zelfde lens gekregen?
    Controleer daarbij in eerste instantie uiteraard het merk. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Alcon (vroeger Ciba Vision), Cooper Vision, Sauflon, Bausch+Lomb en Johnson&Johnson (Accuvue). Elk merk heeft dan nog eens verschillende types lenzen. Zorg dus zeker dat je de juiste kreeg. Bekende types van bekende merken zijn bijvoorbeeld: Pure Vision, AirOptix, Oasys, Biofinity, Avaira. Heb je een minder bekend merk of een generische versie gekregen en twijfel je, dan kan je al ver komen door het materiaal te vergelijken. Als dat het zelfde is zit je in ieder geval al bij het juiste merk en waarschijnlijk bij het juiste type. Watergehalte van een lens is ook een makkelijk vergelijkingspunt. Lenzen van een bepaald type hebben altijd het zelfde watergehalte, uitgedrukt in % (bv. 55% water/H20)

2. Je veranderde net van onderhoudsvloeistof maar niet je contactlenzen en sindsdien is het zicht niet meer optimaal?

Probeer eens de oude onderhoudsvloeistof als je die nog hebt. Vermijd onderhoudsvloeistoffen van minderwaardige kwaliteit zoals deze van sommige supermarkten of drogisten. Vraag raad aan je contactlens-specialist over het gebruik van je onderhoudsvloeistof en lees sowieso aandachtig de bijsluiter.

3. Je veranderde niet van contactlenzen én niet van onderhoudsvloeistoffen maar er veranderde wel iets in je werk of leefomstandigheden?

Thuis, op het werk of op school werd een nieuwe verwarmingsinstallatie of klimaatregeling geplaatst? Je hebt een nieuwe job/school of op je werk werden je nieuwe taken gegeven waardoor je merkelijk meer met de computer of of beeldschermen moet werken. Je draagt je lenzen veel langer dan voordien. Je hanteert nieuwe studiemethodes. Een nieuwe auto heeft dus ook een nieuwe Airco. Heb je een nieuwe hobby die je in stoffige of droge omstandigheden beoefend?

Dikwijls hebben Airconditionings- verwarmings- en klimaatregelende installaties tot gevolg dat ze drogere lucht veroorzaken. Ook ovens of bepaalde toestellen zorgen soms voor warmere drogere lucht. Deze drogere lucht zorgt voor uitdrogende contactlenzen en daardoor minder goed zicht. Onderzoek heeft tevens uitgewezen dat bij computer of beeldschermwerk minder geknipperd wordt waardoor lenzen sneller gaan uitdrogen en dus minder zicht kunnen veroorzaken. Meestal gaat dat ook gepaard met minder goed draagcomfort of minder lang lenzen dragen. Je moet ze dan merkelijk vroeger uitnemen ’s avonds en begint in de loop van de dag in je ogen te wrijven.

Dit alles kan opgelost worden door verschillende ingrepen uiteraard.     

  • Bijdruppelen met comfortdruppels speciaal voor contactlensdragers. Deze druppels bevochtigen je contactlenzen tijdens het dragen en geven onmiddellijk meer comfort en dikwijls dan ook een beter zicht daardoor. Sommige van die druppels hebben ook nog eens een reinigende werking tijdens het dragen.
  • Andere onderhoudsvloeistof gebruiken die beter reinigt en beter bevochtigd waardoor je lenzen minder snel uitdrogen.
  • Je huidige onderhoudsvloeistof juist gebruiken. Lees de bijsluiter eens grondig door en meestal sta je versteld van wat er van je verwacht wordt te doen. Bij “All in one” vloeistoffen wordt bijvoorbeeld meestal uitdrukkelijk aangeraden te wrijven op je lenzen telkens bij het uitnemen om alle vuil van de contactlenzen te verwijderen. Weinig mensen die deze onderhoudsvloeistoffen gebruiken weten en doen dit.
  • Andere contactlenzen kopen die minder snel uitdrogen.

4. Je veranderde niet van contactlenzen én niet van onderhoudsvloeistoffen maar er veranderde wel iets in je gezondheidstoestand?

  • Systeemziekten zoals suikerziekte (Diabetes) kunnen een grote invloed hebben op je zicht. Het zicht kan zelfs sterk schommelen daardoor.
  • Ook een gewone doordeweekse griep kan al invloed hebben op je contactlenzen. Door temperatuurschommelingen van je lichaam verdampt de traanfilm soms sneller waardoor je contactlenzen sneller uitdrogen.
  • Stress en emotionele omstandigheden zetten we ook onder gezondheidsproblemen wanneer het invloed heeft op je lichaam, zeker als het je zicht beïnvloedt.
  • Veranderde of aangepaste medicatie kan uiteraard je lichaam en dus ook je ogen beïnvloeden.

Raadpleeg snel je huis- of oogarts en licht hen in over wat je zelf al weet over je toestand.

5. Je draagt nog steeds de zelfde lenzen, je gebruikt de zelfde onderhoudsproducten en er veranderde verder niets?

Misschien heb je wel je lenzen gewisseld? Rechts en links wisselen is een veel voorkomende vergissing die een grote invloed kan hebben als je twee verschillende correcties hebt natuurlijk.

Misschien heb je je lenzen binnenste buiten? Dit komt ook zeer vaak voor maar meestal voel je dat onmiddellijk. Contactlenzen die binnenste buiten zitten voelen meestal zeer oncomfortabel aan. Om dit te vermijden kan je best voor het inzetten steeds je lenzen even checken. Zet ze op je vinger en hou ze voor je en kijk naar de vorm. Hebben de lenzen een mooie ronde vorm helemaal tot aan de rand dan is dat meestal ok. Hebben de lenzen een heel sterke afwijkende rand die je kan vergelijken met een soepbord bijvoorbeeld (gekromd in het midden, maar dan plots veel vlakker aan de buitenkant) dan bestaat de kans dat je ze binnenste buiten vast hebt.

6. Je kreeg nieuwe contactlenzen en dat leek goed te gaan maar na een tijdje…

... is je zicht enkel goed na dat je knipperde? De kans bestaat dat je contactlenzen wat te vast zitten. Bij elke knipperslag worden ze tegen het oog gedrukt en gaat het even terug beter.

... is je zicht net minder goed na een knipverslag? de kans bestaat dat je lenzen wat aan de losse kant zitten. Vooral bij torische contactlenzen (Toric) voor astigmatisme (For Astigmatism) en bij Multifocale contactlenzen is het zicht dan snel minder goed omdat de ideale optische zone verschuift.

7. Je ziet overdag wel goed maar ’s avonds of bij minder goede lichtomstandigheden zoals slechter weer zie je minder goed?

Misschien heb je last van Nachtblindheid (Hemeralopie). Minuscuul kleine foutjes in je ooglens en/of cornea veroorzaken lichtverstrooiing (aberraties) waardoor het beeld dat op het netvlies valt niet meer scherp is. Je contactlensspecialist kan je misschien andere contactlenzen geven die hier een oplossing voor bieden. Ook in brilglazen kan je tegenwoordig hiervoor oplossingen krijgen.

8. Je ziet net overdag minder scherp bij goed licht en als de zon schijnt?

Misschien heb je last van Dagblindheid (Alexie). Dit komt veel minder voor dan nachtblindheid. Kleine foutjes in het centrale deel van je ooglens en/of cornea vertroebelen het zicht. Hoe kleiner de pupil (bij veel licht) hoe meer last je daarvan hebt, hoe groter je pupil (minder licht) hoe meer kans dat je er kan naast kijken.

 

Heb je vragen of twijfels na het lezen van deze blog, vraag dan raad bij jouw opticien of oogarts.

 

Lees verder ook: