Contactlenzen

Hoe komt het dat mijn contactlenzen scheuren?

Heb je dat wel eens dat je contactlenzen scheuren? Je lijkt niets fout te doen en toch hebben je vrienden of familie dat nooit en jij wel. Waarom heb jij dat nou juist?

Contactlenzen horen natuurlijk niet te scheuren en als ze dat doen is dat niet leuk en meestal ook niet normaal. Hieronder vind je enkele mogelijke oorzaken en tips om gescheurde lenzen te vermijden.

Je kan kapotte lenzen eigenlijk in drie categorieën onderverdelen; dwars doormidden gescheurd, scheurtjes aan de zijkant (het lijken wel muizenhapjes), en gaten in de contactlenzen die dan eventueel doorscheuren.

Contactlenzen scheuren dwars doormidden.

De oorzaak hiervan is hoogstwaarschijnlijk uitdroging. Door verschillende omstandigheden zoals Airco, (te) lang contactlenzen dragen, onderhoud van de lenzen fout doen, veel computerwerk waardoor je minder knippert enz…kan een contactlens gaan uitdrogen. Als je een contactlens die al wat uitgedroogd is uit het oog neemt en dubbel plooit of wat samen nijpt (wat normaal is bij het uitnemen) creëer je kleine (haar)scheurtjes in de contactlens. Deze scheurtjes kunnen dan later, soms zelfs tijdens het dragen fataal doorscheuren.   Vraag raad aan je contactlensspecialist. Hij kan je andere contactlenzen aanraden die minder snel uitdrogen, andere onderhoudsvloeistof die de contactlens beter bevochtigt of comfortdruppels die de contactlenzen tijdens het dragen extra bevochtigen. Lees ook alvast eens aandachtig de bijsluiter van je onderhoudsvloeistof en volg exact die instructies en/of deze van je contactlensspecialist.      Soms kan het ook zijn dat contactlenzen doormidden scheuren door het manipuleren met (te) lange nagels. Probeer te vermijden dat je met je nagels op de contactlens drukt tijdens het uitnemen en reinigen. Reinig de contactlenzen in je handpalm door er op te wrijven met de zachte topjes van je vingers of vraag aan je contactlensspecialist naar een (peroxide) onderhoudsvloeistof waarbij je zo weinig mogelijk de contactlens moet manipuleren.      Mijn contactlens zat al doormidden gescheurd in de blister (potje waarin het geleverd wordt).     Dit kan in principe niet gezien de zeer strenge controles bij de fabrikanten. De kans dat je dit tegenkomt is dus gelukkig bijna onbestaand. Breng de gescheurde lens terug waar je ze kocht en laat de andere lenzen die je nog niet gebruikte controleren.

Contactlenzen scheuren aan de rand alsof er kleine muizenhapjes uit zijn

Dit wordt meestal veroorzaakt door het contactlenspotje. De meeste contactlenspotjes zijn plat en hebben een dekseltje dat je er moet opschroeven. Aangeraden wordt door de meeste fabrikanten om eerst de vloeistof in het potje te doen en daarna de contactlens. Daardoor echter durft een lens al eens gaan drijven op de onderhoudsvloeistof en bij het dichtschroeven naar de rand drijven. De contactlens komt dan tussen de schroefdraad van het deksel en zo krijg je die muizenhapjes aan de zijkant. Kijk dus steeds goed dat je lenzen helemaal onder de onderhoudsvloeistof zitten alvorens je contactlenspotje te sluiten. Je kan dit doen door de contactlens onder te duwen of je kan er voor kiezen om eerst de contactlens in het potje te leggen en dan pas de onderhoudsvloeistof in het potje te doen.

Er zit een gaatje in je contactlens

Hier kunnen we duidelijk over zijn, dit komt zeer zelden voor maar dit is duidelijk een fabricagefout. Bij het maken van de contactlens kan het gebeuren dat er luchtbelletjes in de contactlens blijven zitten. Wanneer die contactlens dan onder hoge temperatuur wordt afgewerkt springt dat belletje open en heb je dus een gaatje. Aan het einde van het fabricageproces wordt dit (en vele andere zaken) gecontroleerd maar héél af en toe glipt toch eens een contactlens met een gaatje door de mazen van het net. Breng de desbetreffende lens gewoon terug naar je contactlensspecialist en hij zal je zonder probleem een nieuwe bezorgen. Blijf je na deze tips met vragen zitten of blijven je contactlenzen scheuren, vraag raad aan je contactlensspecialist. Denk misschien ook eens aan daglenzen aangezien je die niet moet reinigen, dat scheelt alweer heel wat handelingen.

 

Heb je vragen of twijfels na het lezen van deze blog, vraag dan raad bij jouw opticien of oogarts.

Lees verder ook: