Brillen

Hoe belangrijk is de juiste bril?

Een bril hoort oogklachten te verminderen. Niet te veroorzaken of verergeren. Toch hebben sommige mensen onbewust een bril die niet geschikt is voor hun ogen. In deze blog beschrijven we de mogelijke complicaties van een verkeerde bril te dragen.

Wat zijn de symptomen?

Bij een bril die niet optimaal is aangepast, kan je jouw zichtpotentieel niet volledig benutten. De bril biedt je geen ongeschonden zicht. Het voornaamste gevolg? Je ogen voelen vermoeid aan, omdat ze een extra inspanning moeten leveren.

Verder kan je tal van symptomen waarnemen, gaandeweg van hoofdpijn en duizeligheid tot dubbelzicht. Soms bevordert een verkeerde bril zelfs jeukende en brandende ogen. Al is er dan meestal sprake van een bijkomende oorzaak, zoals droge lucht.

Wat kan er mis zijn met de bril?

Foute correctie

Met overcorrectie is de sterkte van je brilglazen té negatief. Je ziet er misschien beter mee dan zonder bril, maar je ooglens moet zich inspannen om scherp te blijven zien, oftewel ‘accommoderen’.

Is de sterkte van je brilglazen te positief? Dan spreken we van ondercorrectie. Je ziet er doorgaans waziger door. Zowel bij over- als ondercorrectie bestaat de mogelijkheid dat je hoofdpijn krijgt.

Brillenglas niet recht voor pupil

Als het middelpunt van het brillenglas niet recht voor de pupil staat, heb je een slecht gecentreerde bril. Dat veroorzaakt mogelijk een prismatisch effect, met beeldverplaatsing tot gevolg. Je ogen moeten zich inspannen om de beelden op elkaar te houden.

Zo kan je te kampen krijgen met hoofdpijn. En hoe sterker de correctie van de brilglazen, hoe erger het prismatisch effect.

Niet-ontspiegelde glazen

Bij niet-ontspiegelde glazen zorgt de reflectie van licht soms voor hoofdpijn. Rij je ’s avonds veel met de auto? Of kijk je vaak langdurig op een beeldscherm? Dan doe je er goed aan om je brilglazen te laten ontspiegelen. Zo beperk je de reflectie op je glazen.

Extra dunne glazen

Wie een zware correctie nodig heeft, krijgt mogelijk de raad om verdunde glazen te nemen. Ze wegen minder en zijn dus comfortabeler. Toch zijn verdunde glazen vlakker dan reguliere glazen, waardoor je eventueel tijdelijk last kan ondervinden. Deze klachten gaan meestal vanzelf weer over.

Beschadigt een verkeerde bril je ogen?

Een verkeerde bril is hinderlijk en zorgt tijdelijk voor een aantal klachten. Maar wees gerust: eventjes een ongeschikte bril dragen is niet schadelijk voor de ogen van een volwassene. Als je weer een correcte bril draagt, verdwijnen ook de klachten. Langdurig dragen van een verkeerde bril is echter niet aangeraden.

Dat ligt anders bij kinderen, want hun ogen zijn nog volop in ontwikkeling. Langdurig een verkeerde brilsterkte dragen kan bij kleine kinderen bijvoorbeeld resulteren in een lui oog.

De juiste bril kiezen

Consulteer altijd een oogarts of opticien bij het kiezen van een (nieuwe) bril. Hij geeft je advies op maat van je noden. Zo vermijd je dat je een ongeschikte bril koopt.

Bij Belgoptic vind je snel en eenvoudig een oogarts of opticien in je buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode ingeven. Vervolgens krijg je een overzicht van alle oogartsen of opticiens in je buurt.