De blauwe kleur van de hemel boven ons: kan je je een mooier blauw licht voorstellen? Wij niet. Toch kan (kunstmatig) blauw licht ons ook schaden.
Blauw licht speelt een belangrijke rol in onze hormoonhuishouding: het heeft vooral een grote invloed op de aanmaak van melatonine in ons lichaam. Melatonine regelt ons dag- en nachtritme. Een hoog gehalte melatonine zorgt ervoor dat we ’s avonds moe worden en slapen. Overdag produceert ons lichaam weinig melatonine zodat we wakker en alert blijven.
Speciale cellen in onze ogen zijn heel gevoelig voor dat blauw licht. Als de zon ’s morgens opkomt, vangen deze cellen het blauw licht op en sturen een signaal naar de interne biologische klok in onze hersenen. Onze hersenen stoppen met melatonine af te scheiden en we worden wakker.
In deze moderne tijden brengen we heel wat tijd door voor beeldschermen: laptop, smartphone, tablet, computer, tv, PC,… Al deze toestellen stralen blauw licht uit. Omdat we ’s avonds vaak nog uren surfen op internet en tv-kijken, worden we heel intens blootgesteld aan blauw licht. Dat zorgt ervoor dat ons lichaam geen melatonine aanmaakt omdat we overvloedig blootgesteld worden aan onnatuurlijk blauw licht tot vlak voor het slapengaan. En dat beïnvloedt onze slaap. We vallen minder makkelijk in slaap en worden ook vaker wakker ’s nachts. Onze slaap is dan ook nog van mindere kwaliteit. Studies waarschuwen al voor de gevolgen: er zouden verbanden bestaan tussen teveel blootstelling aan blauw licht en ziektes zoals hartaandoeningen, diabetes, borstkanker en prostaatkanker.
Langdurige blootstelling aan blauw licht leidt vaak ook tot oogklachten:
Tot nu toe werd nog niet bewezen dat onze ogen blijvende schade kunnen oplopen door overmatige blootstelling aan blauw licht. Volgens professor oogziekten Spileers van de KUL is er geen enkele grootschalige studie die een verband legt tussen het blauwe licht van beeldschermen en oogziektes. Al wordt hier en daar geopperd dat het maculadegeneratie in de hand zou werken. Wat wel vast staat is dat het onze slaap verstoort. Professor Verbraecken van het slaapcentrum van het UZA benadrukt dat het blauwe licht de aanmaak van melatonine verhindert en dat zo ons slaap-waakritme ontregeld geraakt.
Sinds enkele jaren is er een nieuwe hype: de bril met blauw licht filter. Wat doet deze bijzondere filter? Hij blokkeert simpelweg het blauw licht van computerschermen en beeldschermen. Daardoor val je na een avondje gamen of youtube filmpjes kijken toch makkelijk in slaap en is je slaap van optimale kwaliteit. De brilglazen met blauw filter zijn een frappant staaltje technologie die onze ogen optimaal beschermt tegen de schadelijke gevolgen van overmatige blootstelling aan blauw licht. Je ondervindt met de bril tegen blauw licht ook minder last van je ogen. Tranende ogen, droge ogen, een wazig zicht, vermoeide ogen door je computergebruik behoren tot het verleden. De blauw licht filter bril voorkomt dus geen specifieke oogziektes, maar zorgt voor meer comfort tijdens langdurige blootstelling aan beeldschermen. Zo zijn onze ogen niet zo snel vermoeid en we slapen vooral beter.
Een bril met blauw licht filter is geen gewone computerbril of beeldschermbril. Een gewone computerbril is een leesbril die speciaal aangepast wordt voor het werken achter een beeldscherm. Een gewone leesbril gaat uit van een afstand van 30 à 35 cm tussen je ogen en hetgeen je leest. Een beeldschermbril wordt speciaal aangepast aan de afstand tussen je ogen en je computerscherm: 50 à 75 cm.
Een blauw licht filter bril is anders. Deze bril beschermt je ogen enkel en alleen tegen blauw licht en verlicht zo heel wat klachten en verhindert ook slecht slapen. Slecht slapen is een probleem dat heel wat mensen treft: 15% van de bevolking heeft slaapproblemen. Werk je ’s avonds lang aan je computer of surf je graag tot net voor je gaat slapen op internet? Dan is een bril met blauw licht filter zeker geen overdadige luxe.
Er zijn verschillende types blauw licht filters en de prijzen ervan variëren. Vraag raad en advies aan uw opticien. Hij of zij kan u beslist verder helpen!